فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 113، امرداد و شهریور 1400)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 113، امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمیده شفیع زاده گرده کوهی، وحید رمضانی، الهام اصلاحی، آزاده امامی، علی محمد رنجبر، فاطمه توکلی* صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    لعل کوهستان با نام علمی Oliveria decumbens vent از گیاهان دارویی ایران است که در طب سنتی برای درمان مشکلات گوارشی مانند دردهای شکمی، سوءهاضمه و اسهال استفاده می شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گیاه لعل کوهستان در درمان اختلالات گوارشی به ویژه اسهال و کاهش علایم سندرم ترک ناشی از مورفین در موش سوری است.

    مواد و روش ها

    40 موش سوری نر با وزن 20 تا 30 گرم به 5 گروه 8 تایی شامل گروه کنترل منفی دریافت کننده نرمال سالین، گروه درمانی دریافت کننده عصاره با دوزهای مختلف mg/kg5، mg/kg50 و mg/kg500 و گروه کنترل مثبت دریافت کننده لوپرامید تقسیم شدند. وابستگی به مورفین با تزریق داخل صفاقی مورفین به مدت 7 روز متوالی ایجاد شد. در روز هشتم، یک ساعت پس از آخرین دوز مورفین، دوزهای مختلف عصاره، نرمال سالین و لوپرامید به صورت داخل صفاقی به گروه های مربوطه تجویز شد و 30 دقیقه بعد نالوکسان به همه گروه ها تزریق شد تا شروع علایم ترک را تسریع کند و پس از 10 دقیقه علایم سندرم ترک شامل پرش، ایستادن روی پاها، حرکات شبیه سگ خیس و اسهال که شامل کیفیت مدفوع (معمولی، نرم، آبکی)، تعداد دفعات دفع و محتوی آب مدفوع است، به مدت 60 دقیقه با مشاهده مستقیم یادداشت و ثبت شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره گیاه لعل کوهستان به صورت وابسته به دوز و معنی داری سبب کاهش تعداد دفعات دفع، پرش، ایستادن روی پاها، حرکات شبیه سگ خیس و میزان آب مدفوع نسبت به گروه کنترل شد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    بر پایه نتایج این مطالعه عصاره لعل کوهستان اثر قابل ملاحظه ای در درمان اسهال و کاهش علایم سندرم ترک ناشی از مورفین دارد

    کلیدواژگان: لعل کوهستان، اسهال، سندرم ترک مورفین، داروهای گیاهی
  • معصومه مزینانی، سعیده شادمهری*، حسین شیروانی صفحات 13-24
    زمینه و هدف

     کبد به علت افزایش رشد باکتری ها و افزایش نفوذپذیری روده در بیماری کبد چرب در معرض افزایش میزان زیادی از لیگاندهای گیرنده های شبهToll  قرار می گیرد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیرتمرینات تناوبی شدید و مصرف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنسوس بر بیان ژن های TLR4 و MYD88 بافت روده در مدل حیوانی کبد چرب غیر الکلی بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق تجربی، تعداد 40سر رت نر نژاد ویستار با وزن 250-200گرم انتخاب و به طور تصادفی در 5 گروه شامل کنترل سالم، کبد چرب، کبد چرب+HIIT، کبد چرب+ پروبیوتیک و کبد چرب+HIIT+ پروبیوتیک قرار گرفتند. به منظور القای کبد چرب  غیر الکلی در رت، داروی تتراسایکلین خوراکی با دوز 140 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن (بصورت محلول در 2 میلی لیتر آب) به مدت 7 روز به رت ها با روش گاواژ خورانده شد. برنامه تمرین HIIT پنج جلسه در هفته و به مدت 5 هفته روی نوارگردان اجرا شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری P<0.05 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیان ژن TLR4 بافت روده در گروه HIIT، پروبیوتیک، HIIT- پروبیوتیک نسبت به گروه کبد چرب به طور معنی داری کمتر بود(0/001P=). همچنین بیان ژن MyD88 بافت روده در گروه HIIT، پروبیوتیک و HIIT -پروبیوتیک نسبت به گروه کبد چرب به طور معنی داری کمتر بود (0/001P=).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین تناوبی شدید و مصرف پروبیوتیک می تواند به کاهش بیان ژن TLR4 و MYD88 بافت روده ناشی از کبد چرب منجر شود. بنابراین این مداخلات می تواند به عنوان یک راهبرد غیردارویی در درمان کبد چرب مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرین، کبد چرب غیر الکلی، التهاب، پروبیوتیک
  • حدیثه هاشمی*، رضا سهرابی کعبی، مریم اسدی، سید احمد حسینی، مهتاب عبدی، مهرنوش ذاکرکیش، بهمن چراغیان صفحات 25-36
    زمینه و هدف

    دیابت ملیتوس (DM) یکی از رایج ترین اختلالات متابولیک است که مشخصه ی آن هایپرگلایسمیای مزمن همراه با اختلال متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروتئین است. هدف این مطالعه بررسی اثر پودر قارچ دکمه ای سفید (WBM) روی شاخص های تن سنجی، فشار خون و آنزیم های کبدی در بیماران مبتلا به دیابت ملیتوس نوع 2 (T2DM) است.

    مواد و روش ها

    یک کارآزمایی بالینی دوسوکور روی 41 بیمار 23 تا 50 ساله مبتلا به T2DM انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه مداخله (پودر قارچ 19=n) و دارونما (نشاسته ذرت 22=n) تقسیم شدند. روزانه 16 گرم پودر WBM خشک شده و 16 گرم نشاسته ذرت مومی به بیماران به مدت 8 هفته تجویز شد. در ابتدا و انتهای مطالعه، مقادیر تن سنجی، فشارخون و آنزیم های کبدی ارزیابی شدند. برای مقایسه ی متغیرهای کمی بین دو گروه از آزمون آماری T مستقل استفاده شد. برای مقایسه ی میانگین مقادیر کمی قبل و بعد از درمان در هر یک از گروه ها از آزمون T زوجی استفاده شد. سطح معنی داری همه ی آزمون ها کوچک تر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بعد از 8 هفته مداخله، نسبت به ابتدای مطالعه تفاوت معنی داری در وزن، شاخص توده ی بدن، دور کمر، نسبت دور کمر به دور باسن و نسبت دور کمر به قد بین دو گروه دیده نشد (05/0<P). با این حال، مقایسه ی درون گروهی نشان داد که گروه مداخله کاهش معنی داری در دور کمر داشتند (0/05>P). همچنین گروه مداخله در انتهای مطالعه نسبت به ابتدای مطالعه وزن کمتری داشتند.به علاوه کاهش BMI در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر بود(0/05>P). در پایان مطالعه هیچ تفاوت معنی داری بین دو گروه درآنزیم های کبدی، فشارخون سیستولی و دیاستولی وجود نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که WBM هیچ اثر معنی داری در محافظت از کبد ندارد. با این حال، بهبود در شاخص های تن سنجی در گروه مداخله نشان دهنده ی اثر بالقوه ی قارچ WBM در کاهش عوارض T2DM است.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، قارچ دکمه ای سفید، چاقی، آنزیم های کبدی
  • محمد احمدیان خسروشاهی، پروین غربانی* صفحات 37-51
    زمینه و هدف 

    امروزه، مصرف مواد مخدر یک مشکل جدی در جوامع بوده و تشخیص آن در نمونه ادرار خیلی مهم است. عموما، برای تشخیص مواد مخدر در ادرار از روش های متداول ایمنوکروماتوگرافی (Immunochromatography, ICG) و کروماتوگرافی لایه نازک Thin Layer Chromatography, TLC استفاده می شود. این روش ها اقتصادی و سریع هستند، اما دقت آن ها در شناسایی مقادیر کم از مواد مخدر (Cut off>) بسیار کم است. مورفین، آمفتامین و مت آمفتامین مواد مخدر متداولی هستند که به طور وسیعی استفاده می شوند. هدف این تحقیق، مقایسه روش های ایمنوکروماتوگرافی، کروماتوگرافی لایه نازک و کروماتوگرافی گازی (Gas Chromatography, GC) در تشخیص مورفین، آمفتامین و مت آمفتامین در نمونه های ادرار افراد سالم اسپایک شده با مواد مخدر و افراد معتاد و مقایسه حد تشخیص آن ها با هم است.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر به روش تجربی بر روی نمونه های ادرار افراد سالم و معتاد مراجعه کننده به آزمایشگاه مرکز مشاوره ازدواج هفتم تیر استان آذربایجان شرقی در خردادماه 1397 انجام یافته است. نمونه های ادرار جمع آوری شده و به نمونه های افراد سالم به طور دستی غلظت های مختلفی از مورفین، آمفتامین و مت آمفتامین اضافه شد. سپس مقادیر مورفین، آمفتامین و مت آمفتامین نمونه ها، با سه روش ICG، TLC و  GCاندازه گیری شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تکنیک های ICG و TLC قادر به تشخیص مورفین، آمفتامین و مت آمفتامین در مقادیر کمتر (<Cut off) نیستند. درحالی که، GC می تواند به راحتی وجود آن ها را در نمونه های حتی کمتر از  Cut offآن ها تشخیص دهد و حد تشخیص و دقت بالایی دارد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که روش GC یک تکنیک قوی و دقیق در تعیین مواد مخدر در نمونه ادرار است.

    کلیدواژگان: آمفتامین، GC، ICG، مت آمفتامین، مورفین، TLC
  • عبدالمطلب صیدمحمدی، حسن ذوالقدرنسب، فائزه نوری، دریا یاوری، فاطمه اسدی* صفحات 52-70
    زمینه و هدف

    رنگ ها از مهم ترین آلاینده های موجود در فاضلاب صنایع نساجی می باشند. استفاده از فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته به عنوان یک روش کارآمد می تواند در حذف این آلاینده ها از پساب فاضلاب صنایع نساجی موثر باشد. ازاین رو در این پژوهش عملکرد فرآیند فعال سازی پرسولفات با استفاده از امواج فرابنفش در حضور کربن فعال گرانوله جهت حذف رنگ متیلن بلو و تاثیر پارامترهای بهره برداری مورد بررسی قرارگرفته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی در یک راکتور نوری ناپیوسته در مقیاس پایلوت انجام شد. تاثیر پارامترهای بهره برداری ازجمله pH محلول در محدوده 9-3، دزاژ کربن فعال گرانوله mg/L 0/6-5 ، غلظت پرسولفات mmol/L 2-0/2 و غلظت اولیه رنگ متیلن بلو در دامنه mg/L 400-50 در زمان تماس 30-2 دقیقه موردبررسی قرار گرفت. غلظت نهایی رنگ متیلن بلو با استفاده از دستگاه DR-6000 اندازه گیری شد. معدنی سازی فرآیند در شرایط بهینه با اندازه گیری COD، TOC تعیین شد.

    یافته ها

    بیشترین کارایی فرآیند در حذف رنگ متیلن بلو در 3 pH=، دوز کربن فعال گرانوله g/L 1، غلظت بهینه پرسولفات mmol/L 1 و در زمان تماس 20 دقیقه بود که در این حالت 99 درصد رنگ در غلظت اولیه 50 میلی گرم بر لیتر حذف شد. میزان حذف COD و TOC به ترتیب برابر با 71% و 69/9% بود. سرعت تجزیه رنگ متیلن بلو مطابق با واکنش درجه اول بود (0/99 = R2).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش فرآیند تلفیقی موردنظر کارایی قابل توجه ی در حذف رنگ متیلن ب لو داشته و می تواند به عنوان یک روش کارآمد در حذف رنگ از پساب فاضلاب صنایع نساجی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رنگ متیلن بلو، امواج فرابنفش، پرسولفات، کربن فعال گرانوله
  • آتنا نعمتی، انسیه ماسوریان، محمدرضا رجب پور، امیر درب امامیه، مهدی جعفری، محمدرضا پورمند* صفحات 71-84
    زمینه و هدف

    عفونت زخم به عنوان یک عفونت بیمارستانی شایع، عامل مهمی در مرگ و میر بیماران محسوب می شود. تعیین فراوانی پاتوژن های شایع ایجاد کننده عفونت و الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی آنها نقش مهمی در پیشگیری و درمان سریع این عفونت ها دارد. این مطالعه به منظور بررسی عفونت های زخم در بیماران بستری در بیمارستان دانشگاهی شهر تهران و تعیین الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی باکتری های جدا شده اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    جمع آوری اطلاعات و نمونه گیری از 563 بیمار بستری در بخش های مختلف یکی از بیمارستان های تهران در بازه ی زمانی فروردین 1396 تا خرداد 1398 انجام شد. شناسایی پاتوژن ها با استفاده از روش های رایج باکتری شناسی صورت گرفت. تعیین حساسیت آنتی  بیوتیکی با روش دیسک دیفیوژن انجام شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از 536 نمونه، 382 مورد (67/8 %) دارای کشت مثبت بودند. شایع ترین باکتری های جدا شده به ترتیب استافیلوکوکوس اوریوس (19/2 %)، اشریشیا کلی (17/7 %)،گونه های آسینتوباکتر (14%)، پسودوموناس آیروژینوزا (13/6%) و کلبسیلا (12/9 %) بودند. همچنین در نیمی از ایزوله های استافیلوکوکوس اوریوس مقاومت به سفوکسیتین مشاهده شد. ایزوله های آسینتوباکتر و اشریشیا کلی به اغلب آنتی بیوتیک ها مقاوم بودند.

    نتیجه گیری

    پاتوژن های عامل عفونت زخم به اغلب آنتی بیوتیک های رایج تجویزی مقاومت قابل توجهی نشان می دهند. تعیین عامل عفونت زخم و الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی آن در بیماران سالمند و بستری در I.C.U حایز اهمیت می باشد. این رویکرد در تدوین راهبرد درمانی این نوع از عفونت ها بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: عوامل باکتریایی، عفونت زخم، حساسیت آنتی بیوتیکی، عفونت بیمارستانی
  • سکینه نظری، سپیده حاجیان*، زهره عباسی، حمید علوی مجد صفحات 86-104
    زمینه و هدف

    دوره پس از زایمان را می توان یکی از حساس ترین مراحل زندگی به شمار آورد. در کشور های مختلف مراقبت های ویژه ای در نظر گرفته شده است، این مطالعه با هدف بررسی برنامه های مراقبتی و آموزشی پس از زایمان در ایران انجام شده است.

    مواد و روش ها

    داده های این پژوهش با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Scientific Information Database، IranMedex، Magiran، Cochrane Library ، PubMed، Google Scholar، Web of Science و Scopus بدست آمد. برای جستجوی مقالات در منابع فارسی از کلید واژه های مرتبط با موضوع، دوره پس از زایمان، دوره بعد از زایمان، کارآزمایی بالینی، برنامه، آموزش، مراقبت، مداخله و معادل انگلیسی آن ها از سال 1388 تا سال 1398در ایران جستجو شد سپس عناوین و چکیده های مقالات توسط چک لیست کانسورت و جداد مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت 49 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد ارایه مداخلات در هشت حیطه آموزش های مبتنی بر مراقبت در منزل، حمایت پس از زایمان، تیوری های ارتقاء سلامت، تمرینات بدنی، مشاوره ای، آموزش الکترونیک، آموزش های چهره به چهره، آموزش های گروهی تقسیم شدند. متغیر های مورد بررسی شامل کیفیت زندگی، افسردگی پس از زایمان، شیردهی، رضایت از مراقبت ها، خستگی و خواب پس از زایمان و عملکرد مادران بود.

    نتیجه گیری

    بهبود کیفیت مراقبت های پس از زایمان نیازمند غنی تر شدن محتوای برنامه کشوری مبتنی بر شواهد موفق تحقیقات موجود در کشور می باشد که در برخی بخش ها همچون ویزیت در منزل و با پیگیری تلفنی مادران طی دوره پس از تولد می باشد

    کلیدواژگان: دوره پس از زایمان، مطالعه تجربی، برنامه، آموزش، مراقبت
  • نیره قمیان*، آسیه ملکی ابرده، سمیه معین درباری، هدی باقری صفحات 105-116
    زمینه و هدف

     این مطالعه با هدف تعیین ارتباط اندکس های گازهای خون شریانی(ABG)  بند ناف با عوارض زودرس نوزادی در نوزادان متولدشده با دیسترس جنینی و در صورت امکان تعیین سطح آستانه ی مقادیر اندازه گیری شده برای ایجاد ریسک عوارض.انجام می گردد

    مواد و روش ها

    در این بررسی مقطعی در طی 12 ماه از سال 94 تا 95 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد تعداد 221 نفر از مادران با نوزادان دارای دیسترس جنینی که با معیارهای ورود و خروج در مطالعه مطابقت داشتند مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تولد نمونه خون از شریان نافی گرفته شد. عوارض زودرس پری ناتال و ارتباط آنها با PH وBE  (فزونی باز) بدو تولد و 8 ساعت بعد و دقت تشخیصی موارد مذکور مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    221 مادر باردار با حاملگی 37- 41 هفته (میانه سن حاملگی 38 هفته و 4 روز) که در طی بستری دچار دیسترس جنینی شده بودند وارد مطالعه شدند. تشنج (0/01>P ( ، ایکتر  (0/015>P ( ، عارضه گوارشی (0/01>P (  و بستری≥1 هفته در NICU(0/001>P (  به طور معنی داری در نوزادان با  PH<7/2  بیشتر و تشنج (0/01>P ( ، عارضه گوارشی (0/049=P (  و بستری≥1 هفته در NICU (p<0/001) به طور معنی داری در نوزادان با BE<-14 بیشتر مشاهده شد. بیشترین سطح زیر منحنی راک (دقت تشخیصی) برای عوارض تنفسی(85%)مربوط به BE8 ساعت بعد از تولد و برای عوارض مغزی(88%)و گوارشی(77%)مربوط به  PH  8 ساعت بعد از تولد و برای عوارض کلیوی (82%)و ایکتر (60%)مربوط به PHبدو تولد بود.

    نتیجه گیری

     PHو BE  می توانند به عنوان پیشگویی کننده های قابل اعتمادی برای عوارض زودرس نوزادی به کار روند.

    کلیدواژگان: خون بند ناف، بررسی گازهای خونی، دیسترس جنینی
  • محمدحسین مهرالحسنی، وحید یزدی فیض آبادی، علی درویشی*، محمدرضا شیخی چمان صفحات 117-128
    زمینه و هدف

    تحلیل و برآورد الگوی مخارج خانوارها می تواند به عنوان یکی از ابزارهای مناسب جهت آگاهی بخشی به سیاست گذار محسوب شود. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سهم بخش های مختلف مخارج خانوارهای ایرانی با تاکید بر بخش بهداشت و درمان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش توصیفی حاضر با استفاده از داده های خام طرح آمارگیری مرکز آمار ایران سال های 1392-1396 انجام شده است. بررسی الگوی مخارج خانوارها به تفکیک سهم 6 زیرگروه نسبت به کل مخارج خانوارها انجام شد. سهم مخارج بهداشت و درمان به تفکیک پنجک های درآمدی نیز در سال های قبل و بعد از طرح تحول سلامت بررسی شد. برای رسم نمودارها از نرم افزارهای Excel 2010 و STATA 14 استفاده شد.

    یافته ها

    در خانوارهای شهری هزینه های مسکن و در خانوارهای روستایی هزینه خوراک و پوشاک بیشترین سهم را در مخارج خانوار داشته است. از طرفی نیز هزینه های آموزش و تحصیل در هر دو گروه خانوارهای شهری و روستایی دارای کمترین سهم در مخارج خانوار بوده است. سهم هزینه های بهداشت و درمان از کل مخارج خانوارهای شهری و روستایی در سال های مطالعه و بعد از طرح تحول سلامت با افزایش همراه بوده و در تمامی پنجک ها به جز پنجک پنجم در خانوارهای شهری نتایج مشابه است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تغییراتی قابل ملاحظه در الگوی مخارج خانوارها اتفاق افتاده است. سهم بهداشت و درمان بعد از طرح تحول سلامت همچنان افزایش یافته که نشان می دهد این طرح نتوانسته به خوبی در راستای هدف حفاظت ملی اقدام نماید.

    کلیدواژگان: الگوی مخارج، مخارج بهداشت و درمان، طرح تحول سلامت، پنجک های درآمدی
  • محمد مجیدی، عارف رجبی، شمس الدین احمدی* صفحات 129-150
    زمینه و هدف

    تاو پروتئین یک پروتئین مرتبط با میکروتوبول است که نقش ویژه ای در پویایی میکروتوبول و حفظ ساختار سلول های عصبی دارد. ایزو فرم های تاو پروتئین با داشتن سه یا چهار توالی تکراری در انتهای کربوکسیل، به ترتیب به عنوان ایزوفرم های 3R و یا 4R شناخته می شوند. ساختار و عملکرد تاو پروتئین با هایپرفسفریله شدن دچار اشکال می شود و به صورت رشته های در هم پیچیده داخل نورونی تجمع می یابد. هدف از این مطالعه، مرور ساختار و عملکرد فیزیولوژیک تاو پروتئین و اثر تجمع تاو پروتئین و رسوب آن در القای بیماری های تحلیل برنده اعصاب است.

    مواد و روش ها

    گزارش های مرتبط با رسوب تاو پروتئین در بیماری های تحلیل برنده عصبی از مقاله های علمی جمع بندی گردید.

    یافته ها

    رسوب فرم های رشته ای تاو پروتئین در سلول های عصبی و گلیال موجب آسیب سلولی و بروز بیماری های تحلیل برنده عصبی از جمله بیماری آلزایمر، تحلیل قشری-قاعده ای و فلج پیشرونده فوق هسته ای می شود. در این بیماری ها، نوع و محل رسوب ایزوفرم های تاو پروتئین در سلول های عصبی، آستروسیت ها و الیگودندروسیت ها متفاوت است که می تواند در تشخیص اختصاصی بیماری کاربرد داشته باشد. در بیماری آلزایمر، رسوب حاوی دو ایزوفرم 3R و 4R تاو پروتئین فقط در سلول عصبی دیده می شود؛ اما در بیماری های تحلیل قشری-قاعده ای و فلج پیشرونده فوق هسته ای، رسوب های تاو پروتئین فقط حاوی ایزوفرم 4R هستند و در سلول های عصبی و گلیال دیده می شوند.

    نتیجه گیری

    با شناخت بیشتر عملکردهای فیزیولوژیک و بیماری زایی تاو پروتئین و کنترل میزان تاو پروتئین هایپرفسفریله با مهار پروتئین کینازها، می توان به یک راه کار تشخیصی و درمانی مهم در بیماری های تحلیل برنده عصبی ناشی از تاو پروتئین دست یافت.

    کلیدواژگان: تاو پروتئین، پروتئین کینازها، رشته های درهم پیچیده داخل نورونی، بیماری زایی تاو پروتئین
  • علی محمد مصدق راد، قاسم جان بابایی، بهزاد کلانتری، محیا عباسی، حامد دهنوی * صفحات 151-169
    زمینه و هدف

     بیمارستان های عمومی بیش از 85 درصد بیمارستان های کشور را تشکیل می دهند. افزایش کارایی بیمارستان های عمومی با توجه به محدودیت منابع ضروری است. کارایی نسبت ستاده ها به داده ها بوده و بیانگر تولید حداکثر ستاده با استفاده از دا ده های معین است. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی کارایی بیمارستان های عمومی کشور و شناسایی عوامل موثر بر کارایی آنها  انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی انجام شده است. از نمودار پابن لاسو و سه شاخص عملکردی درصد اشغال تخت، متوسط اقامت بیماران و میزان گردش تخت بیمارستان برای تعیین کارایی بیمارستان های عمومی کشور استفاده شد. از داده های عملکردی سال 1396 بیمارستان های عمومی کشور استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  تحلیل و نمودارها با کمک نرم افزار Power BI  ترسیم شدند.

    یافته ها

    تعداد 834 بیمارستان عمومی با 108257 تخت فعال در سال 1396 در کشور وجود داشت. میانگین اشغال تخت بیمارستان های عمومی کشور 8/62 درصد، میانگین طول اقامت بیمار در بیمارستان ها 6/2 روز و میانگین گردش تخت بیمارستان ها 93 بار بود. حدود 15 درصد بیمارستان ها در ناحیه سوم نمودار پابن لاسو قرار گرفته و کارایی قابل قبولی داشتند. بین کارایی بیمارستان و مالکیت، ماموریت، اندازه، قدمت و تعداد کارکنان بیمارستان رابطه آماری معناداری مشاهده شد. بیمارستان های تامین اجتماعی و خصوصی از کارایی بیشتری برخوردار بودند. بیمارستان های درمانی کارایی بیشتری نسبت به بیمارستان های آموزشی، درمانی و پژوهشی داشتند. بیشترین میزان کارایی در بیمارستان های با 200-100 تخت و 4-2 کارمند به ازای هر تخت مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بیمارستان های عمومی کشور از کارایی پایینی برخوردار هستند. بنابراین، سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت ایران باید اقدامات لازم را برای افزایش کارایی و استفاده بهینه از منابع موجود بکار گیرند.

    کلیدواژگان: بیمارستان عمومی، کارایی، پابن لاسو، مطالعات مقطعی، ایران
  • شهلا افراسیابیان*، بایزید قادری، اسرین باباحاجیان، گوهر لطفی، فارس بهرامی صفحات 170-176
    زمینه و هدف

    فاسیولیازیس انسانی جزء بیماری های انگلی منتقله از راه آب و غذا محسوب می شود و در ایران، در مناطق سواحل دریای خزر به صورت بومی درآمده است. گزارشات محدود از بیماری و روند تشخیص آن، منجر به فراموش شدن بیماری و نادیده گرفته شدن تعداد قابل توجهی بیمار در سایر نقاط کشور شده است.

    گزارش مورد

    در این مطالعه آقای 50 ساله ساکن روستایی در شهرستان کامیاران، کردستان، ایران به دلیل کاهش وزن، درد اپی گاستر و بی اشتهایی از دو ماه پیش مراجعه نمود. در بررسی های آزمایشگاهی آنمی، لکوسیتوز و ایوزینوفیلی، ESR بالا، میزان پایین آهن سرم و بالا بودن آنزیم های کبدی مشهود بود. در سی تی اسکن اسپیرال شکم و لگن با کنتراست در کبد نواحی هیپودنس و بدون تشدید (enhancement) در فاز شریانی و با تشدید (enhancement) نسبتا هموژن در فاز تاخیری مشاهده گردید. در سونوگرافی نواحی متعدد هترو و هیپو اکو فاقد جدار در قسمت های مختلف کبد خصوصا در نواحی پریفری دیده شدند. در نهایت فاسیولا هپاتیکا توسط آزمایش مدفوع با روش فرمالین-اتر و تست الیزا مثبت تشخیص داده شد. بیمار تحت درمان با تریکلابندازول به میزان 500 میلی گرم به مدت دو روز قرار گرفت. در پیگیری های بعدی علایم بالینی و آزمایشگاهی بهبود یافتند. بیمار سابقه مصرف سبزیجات خام و مواد غذایی تهیه شده از آن را ذکر می کرد.

    نتیجه گیری

    گزارش مورد حاضر، نیاز به توجه بیشتر سیستم های مراقبت بهداشتی درباره وقوع بیماری در این منطقه را برجسته می کند.

    کلیدواژگان: فاسیولیازیس انسانی، فاسیولا هپاتیکا، کردستان، ایران
|
  • Hamideh Shafizadeh Gerdkoh, Vahid Ramezani, Elham Eslahi, Azadeh Emami, Ali Mohammad Ranjbar, Fatemeh Tavakoli* Pages 1-12
    Background and Aim

    Oliveria decumbens Vent is a medicinal plant used in Iranian traditional medicine for gastrointestinal disorders such as abdominal pain ,indigestion and diarrhea. The aim of this study was to evaluate the effect of Oliveria decumbens Vent hydroalcoholic extract on morphine withdrawal symptoms and diarrhea in mice.

    Materials and Methods

    40 Mice weighing 20-30g were divided into 5 groups of eight. Negative control and positive control groups received normal saline and loperamide respectively. Treatment groups received 5, 50, and 500mg/kg of O.decumbens extract. Morphine dependency was induced by intraperitoneal injection of morphine for seven consecutive days. On the eighth day, one hour after the last dose of morphine, different doses of the extract; normal saline, and loperamide were administered intraperitoneally and 30 minutes later naloxone was injected into all groups to accelerate the onset of withdrawal symptoms. After 10 minutes withdrawal symptoms including jumps, standing, and wet dog shakes started. Frequency and water content of stools and quality of stools (normal, loose, watery) were recorded for 60 minutes.  

    Results

    The result of this study showed that the extract of O. decumbens significantly and dose-dependently decreased the frequency of excretion, jumping, standing on feet, wet dog shakes and the amount of fecal water in the treatment groups compared to those in the control group. (P<0.05) 

    Conclusion

    O. decumbens extracts made a significant improvement in morphine withdrawal symptoms and diarrhea.

    Keywords: Oliveria decumbens, Diarrhea, Morphine withdrawal syndrome, Medicinal plant
  • Masoumeh Mazinani, Saeedeh Shadmehri*, Hossein Shirvani Pages 13-24
    Background and Aim

    The liver is exposed to large amounts of toll-like receptor ligands due to increased bacterial growth and increased intestinal permeability in patients with fatty liver disease. The aim of this study was to investigate the effect of high-intensity interval training and Lactobacillus Rhamnosus probiotic consumption on TLR4 and MYD88 expression in gut tissue in an animal model of non-alcoholic fatty liver.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 40 rats (weighing 200-250 gr) were selected and randomly divided into 5 groups including healthy control, fatty liver, fatty liver + HIIT, fatty liver + probiotic, and fatty liver + HIIT + probiotic groups. In order to induce fatty liver, oral tetracycline 140 mg/kg/day in 2 ml of water in form of a solution was given to the rats by gavage for 7 days. HIIT exercise program performed on treadmill five sessions per week for 5 weeks. Data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey post hoc tests.
    P <0.05 was considered significant.

    Results

    The results showed that TLR4 gene expression was significantly lower in HIIT, probiotic, and also HIIT + probiotic groups than in the fatty liver group (p=0.001). Also, the expression of the MYD88 gene in intestinal tissue was significantly lower in HIIT, probiotic and HIIT+probiotic groups than that in the fatty liver group (p=0.001).

    Conclusion

    Expression of TLR4 and MYD88 genes in adipose tissue induced by fatty liver, can be reduced by HIIT and probiotic intake. Therefore, these interventions can be considered as a non-pharmacological strategy in the treatment of fatty liver.

    Keywords: Exercise, Non-alcoholic fatty liver, Inflammation, Probiotic
  • Hadiseh Hashemi Yusefabad*, Reza Sohrabi Kabi, Maryam Asadi, Seyedahmad Hosseini, Mahtab Abdi, Mehrnoosh Zakerkish, Bahman Cheraghian Pages 25-36
    Background and Aim

    Diabetes mellitus (DM) is one of the most common metabolic disorders characterized by chronic hyperglycemia with impaired metabolism of carbohydrate, fat, and protein. The purpose of this study was to evaluate the effects of white button mushroom (WBM) powder on anthropometric indices, blood pressure, and liver enzymes in type 2 diabetic patients (T2DM).

    Materials and Methods

    This double-blind clinical trial included 41 T2DM patients between 23 and 50 years of age. Patients were randomly divided into intervention (n = 19 mushroom powder) and placebo (n = 22 corn starch) groups. Patients received 16 g dried WBM powder or corn starch/day for 8 weeks.  Anthropometric indices, blood pressure, and liver enzymes were assessed at the baseline and at the end of our study. An independent sample t-test was used to compare quantitative variables between the two groups. Comparison of the mean values before and after treatment in each group was performed by means of paired T-test. p<0.05 was considered significant.

    Results

    Comparison of the results at the baseline and after 8 weeks showed no significant difference in regard to weight, body mass index, waist circumference, waist-to-hip ratio, and the waist-to-height ratio between the two groups (P > 0.05). However, the patients in the intervention group had a significant decrease in waist circumference and also lower weight at the end of the study compared to the baseline (P < 0.05). In addition, BMI reduction was significantly higher in the intervention group than in the control group (P < 0.05). There were no significant differences between the two groups in relation to hepatic enzymes, systolic and diastolic blood pressure at the end of the study (P > 0.05).

    Conclusion

    This study showed that WBM had no significant effect on liver protection. However, improvement in anthropometric indices in the intervention group indicated the potential effect of WBM on reducing T2DM complications.

    Keywords: Type 2 diabetes, White button mushroom, Obesity, Hepatic enzymes
  • Mohammad Ahmadia Khosroshahi, Parvin Gharbani* Pages 37-51
    Background and Aim

    Nowadays, drug abuse is a major problem in societies, and detection of drugs in urine is very important.  In general, immunochromatography (ICG) and thin-layer chromatography (TLC) are routine methods for the detection of drugs in urine. These methods are rapid and economical, but their accuracy rates for the detection of drugs at lower concentrations are low (< cut off). Morphine, amphetamine, and methamphetamine are conventional drugs that are widely used. The purpose of this study was to compare immunochromatography, thin layer chromatography (TLC), and gas chromatography (GC) methods for detection of morphine, amphetamine, and methamphetamine in the spiked healthy human urine samples and urine of addicted people. We also compared their detection limits with one another.

    Materials and Methods

    This was an experimental study and included urine samples obtained from healthy and addicted people referring to the laboratory of the 7th of Tir marriage counseling center in East Azerbaijan Province, in June 2016. After the collection of urine samples, samples obtained from healthy people were spiked with various concentrations of morphine, amphetamine, and methamphetamine. Then, all samples were tested by immunochromatography, TLC, and GC methods for the detection of morphine, amphetamine, and methamphetamine.

    Results

    Results showed that ICG and TLC methods can not detect lower concentrations (< cut off) of morphine, amphetamine, and methamphetamine. While, GC can easily detect them in urine samples, even in lower concentrations (< cut off), and has a high detection limit and accuracy rate.

    Conclusion

    It can be concluded GC method is a powerful and accurate technique for the detection of drugs in urine samples.

    Keywords: Amphetamine, GC, ICG, Methamphetamine, Morphine, TLC
  • Abdolmotaleb Seid-Mohammadi Seid-Mohammadi, Hasan Zolghadr Nasab, Faezeh Nouri, Darya Yavari, Fateme Asadi* Pages 52-70
    Background and Aim

    Dyes are one of the most important pollutants in textile wastewater (TWW). Use of advanced oxidation processes (AOPs) as an efficient method can be useful for removal of these pollutants from the effluent of textile wastewater. In this study we evaluated the efficiency of the persulfate activation process, using ultraviolet (UV), in the presence of granular activated carbon (GAC) for removal of methylene blue dye (MBD). Also, we studied the effect of operating parameters on dye removal.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed in a pilot-scale batch photoreactor. The effect of operating parameters including solution pH (between 3 and 9), dosage of granular activated carbon (0.6-5 mg/L), persulfate concentration (0.2-2 mmol/L), initial concentration of methylene blue dye (50-400 mg/L), and contact time (2-30 minutes) were evaluated. The final concentration of methylene blue dye was measured by using DR-6000 device. Mineralization of the process, in optimal conditions, was determined by measuring COD and TOC.

    Results

    The highest efficiency of the process for removal of methylene blue dye (99% dye removal at an initial concentration of 50mg/L) was observed at pH = 3, granular activated carbon dose of 1 g/L, optimal persulfate concentration of 1 mmol/L, and after a 20-minute contact time. The removal rates of COD and TOC were 71% and 69.9%, respectively, and the decomposition rate of methylene blue dye was based on the first-order reaction (R2 = 0.99).

    Conclusion

    Considering the results of this study, the combined process had a significant efficiency to remove methylene blue dye and can be used as an efficient method for removal of the dye from the effluent of textile wastewater.

    Keywords: Methylene blue dye, UV wave, Persulfate, Activated Granular Carbon
  • Atena Nemati, Ensieh Masoorian, Mohammadreza Rajabpour, Amir Darb Emamie, Mehdi Jafari, Mohammad Reza Pourmand* Pages 71-84
    Background and Aim

    Wound infections, as a common nosocomial infection, are contributing factors to mortality. Determining the prevalence of common pathogens causing wound infections and their antibiotic susceptibility patterns plays a key role in the rapid treatment and prevention of such infections. This study aimed to analyze wound infections in hospitalized patients in a university hospital in Tehran and determine the antimicrobial susceptibility patterns of the isolated bacteria.

    Materials and Methods

    Data about 563 hospitalized patients from different wards of a university hospital, who had participated in the study from March 2017 to June 2019, were collected, and sample collection from the wounds was carried out. For the identification of pathogens, we used standard bacteriological techniques. The disk diffusion method was used to determine the antimicrobial susceptibility patterns of the isolates. Data were analyzed using SPSS 18.

    Results

    Among five hundred and sixty-three samples, 382 (67.7%) had positive cultures. The most common isolated pathogens were Staphylococcus aureus (19.2%), Escherichia coli (17.7%), Acinetobacter spp. (14%), Pseudomonas aeruginosa (13.6%) and Klebsiella spp. (12.9%). Fifty percent of the Staphylococcus aureus isolates were resistant to cefoxitin. Escherichia coli and Acinetobacter spp. were resistant to most of the antibiotics.

    Conclusion

    Our study found that pathogens causing wound infections were highly resistant to commonly prescribed antibiotics. Identifying the etiological agents of wound infection and their antibiotic susceptibility patterns is essential, especially for the treatment of elderly patients and those hospitalized in intensive care. This can assist in designing a therapeutic strategy for these types of infections.

    Keywords: Bacterial Agents, Wound Infection, Antimicrobial Susceptibility, Nosocomial Infection
  • Sakineh Nazari, Sepideh Hajian*, Zohre Abasi, Hamid Alavi Majd Pages 86-104
    background and Aim

    Postpartum period can be considered one of the most sensitive life stages. Special care is provided in different countries. The Aim Of this study is to Survey postpartum care and educational programs in Iran.

    Materials and Methods

    Data were collected by searching, Scientific Information Database, IranMedex, Magiran, Cochrane Library, PubMed, Google Scholar, Web of Science, Scopus databases were used. To searching articles in Persian sources, the keywords of the postpartum period, Clinical Trial, Program, Education, Care, Intervention, and English equivalent were searched from 2009 to 2019. Then, the titles and abstracts of the articles were evaluated by consort and Jadad Check List, and finally, 49 articles were reviewed.

    Results

    Interventions in eight areas of home care, postpartum support, health promotion theory, physical training, counseling, e-learning, face-to-face Educations, group Educations. The variables included quality of life, postpartum depression, breastfeeding, the satisfaction of care, fatigue and asleep, and the performance of mothers.

    Conclusion

    Improving the quality of postpartum care needs to be enriched in the content of country care programs based on successful evidence of existing researches in the country such as visiting at home and by telephone mothers during the sensitive postpartum period in some cases can be seen

    Keywords: Postpartum Period, Clinical Trial, Program, Education, Care
  • Nayere Ghomian*, Asieh Maleki Abardeh, Somayeh Moein Darbari, Hoda Bagheri Pages 105-116
    Background and Aim

    The aim of this study was to determine the relationship between cord arterial blood gas (ABG) indices and early neonatal complications in neonates born with fetal distress and also the threshold level of measured values ​​for the risk assessment of complications.

    Materials and Methods

    221 mothers with fetal distress who met our inclusion criteria participated in this 12 month cross-sectional study in Mashhad University of Medical Sciences from 2015 to 2016 . Blood samples were taken from umbilical artery of the neonates after birth. Early perinatal complications and their association with PH and BE at birth and 8 hours later and also the diagnostic values of the afore mentioned values were evaluated

    Results

    221 pregnant mothers at 37-41 weeks of gestation (mean gestational age of 38 weeks and 4 days) who had developed fetal distress during hospitalization were entered into the study. Seizure (p<0/01), jaundice (p<0/015), gasterointestrinal complication (p<0/01) ,NICU haspitalization ≥ 1 week (p< 0/001) were significantly higher in the neonates with PH<7/2. Seizure (p<0/01), gastero intestinal complication ( p=0/049). NICU hospitalization ≥ 1 weak (p<0/001) were significantly higher in the neonates with BE < -14. The highest diagnostic accuracy rates for respiratory complications (85%) was related to BE measured 8 hours after birth. The highest diagnostic accuracy rates for seizure (88%) and gastrointestinal (77%) complications were related to PH measured 8 hours after birth. But for renal complications (82%) and jaundice (60%) it was associated with PH at birth.

    Conclusion

    PH and BE can be used as reliable predictors for some early neonatal complications.

    Keywords: Umbilical cord blood, Blood gas analysis, Fetal distress
  • Mohammad Hossein Mehrolhassani, Vahid Yazdi-Feyzabadi, Ali Darvishi*, Mohammadreza Sheikhy-Chaman Pages 117-128
    Background and Aim

    Estimation and analysis of household expenditure patterns can always be considered as one of the most suitable tools to raise awareness of policy makers. The aim of this study was to investigate shares of different parts of Iranian household expenditures with emphasis on health care cost.

    Material and Methods

    This descriptive study was conducted by using raw data about households expenditure obtained from Iran statistical center (1392-1396). The household expenditure patterns of 6 subcategories were analyzed. The share of health care expenditures on the basis of income quintiles were reviewed before and after Iran’s health hransformation program (1392-1396). Excel 2010 and Stata 14 softwares were used for data analysis and drawing the charts.

    Results

    In urban households, the cost of housing and in rural households cost of food and clothing had the highest shares in  household expenditures. The costs of education in both groups of urban and rural households had the lowest share in household expenditures. The share of health care expenditures in urban and rural households has increased in the study years and after IHTP in all quintiles. Except for the fifth quintile in urban households, the results were similar.

    Conclusion

    The results showed significant alterations in the household expenditure pattern. The shares of health care expenditure after the IHTP has increased, indicating that the program has not been successful to achieve the goal of household financial protection.

    Keywords: Expenditure pattern, Health care expenditures, Iran’s health transformation program, Income quintiles
  • Mohammad Majidi, Aref Rajabi, Shamseddin Ahmadi* Pages 129-150
    Background and Aim

    Tau protein is a microtubule-associated protein that plays a critical role in microtubule dynamics and maintaining the structure of neurons. Tau isoforms with three or four repeated domains at the c-terminal are known as 3R or 4R isoforms, respectively. Hyperphosphorylation of tau impairs its original structure and function and causes accumulation of tau as tangled filaments known as neurofibrillary tangles. The aim of this study was to review the structure and physiological function of tau and also the role of accumulation and deposition of tau in induction of neurodegenerative diseases.

    Materials and Methods

    Relevant reports about the deposition of tau protein in neurodegenerative diseases were summarized from scientific articles.

    Results

    Deposition of the filamentous tau in neurons and glial cells causes cell damage and induces neurodegenerative diseases such as Alzheimer’s disease (AD), cortico-basal degeneration (CBD), and progressive supranuclear palsy (PSP). The type of tau isoform and its site of deposition in neurons, astrocytes, and oligodendrocytes are different in these diseases, which can be a useful clue for precise diagnosis of the above mentioned diseases. In AD both 3R and 4R isoforms are deposited only in neurons, but in PSP and CBD only 4R isoform is deposited in neurons and glial cells.

    Conclusion

    Knowledge of the physiological functions and pathogenesis of tau and decreasing the hyperphosphorylated form of tau by inhibition of protein kinases, can lead to development of a diagnostic and therapeutic strategy for neurodegenerative diseases induced by tau protein.
    Tau protein, Protein kinases, Neurofibrillary tangles, Tauopathies

    Keywords: Tau protein, Protein kinases, Neurofibrillary tangles, Tauopathies
  • Alimohamad Mosadeghrad, Ghasem Janababie, Behzad Kalantari, Mahya Abbasi, Hamed Dehnavi * Pages 151-169
    Background and aim

    Approximately 85% of Iranian hospitals are general hospitals. Considering the limitation of resources, improvement of hospital efficiency is an absolute necessity. Efficiency, as the output-input ratio, indicates the use of the lowest amount of inputs to produce the greatest amount of outputs. The aim of this study was to determine the efficiency of general hospitals in Iran and identification of the factors affecting the efficiency of the hospitals.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional and descriptive study we used the Pabon Lasso model and three performance indicators. i.e., bed occupancy rate (BO), the average length of stay (ALS), and hospital bed turnover (BT) to determine the efficiency of the Iranian general hospitals in 2017. Data were analyzed by SPSS software and charts were drawn using Power BI software.

    Results

    There were 834 general hospitals with 108257 beds in Iran in 2017. The average BO, ALS, and BT were 62.8%, 2.6 days, and 93 times respectively. Only 15% of the general hospitals were located in zone III of the Pabon lasso model and had acceptable efficiency (high BO and BT). Factors such as hospital ownership, type, size, age of hospital building, and staff number were significantly related to hospital efficiency. Private and social security hospitals, non-teaching hospitals, and hospitals with 100-200 beds and 2-4 staff per bed had more efficiency in comparison to the teaching hospitals.

    Conclusion

    Because of the low efficiency of most general hospitals policymakers and senior managers should take necessary measures for the improvement of the efficiency of the hospitals.

    Keywords: General hospital, Efficiency, Pabon Lasso, Cross-sectional studies, Iran
  • Bayazid Ghaderi, Asrin Babahajian, Gohar Lotfi, Fares Bahrami Pages 170-176
    Background and Aim

    Human fascioliasis is a water and food-borne parasitic disease and has become endemic in the coastal provinces of the Caspian Sea. Limited reports of the disease and its diagnosis have resulted in ignoring the disease and a significant rise in the number of neglected patients in other parts of the country.

    Case presentation

    In this study, a 50-year-old man living in a village of Kamyaran, in Kurdistan Province in Iran was referred to a hospital with complaints of weight loss, epigastric pain, and anorexia from two months ago. The patient-reported history of consuming raw vegetables and plant foods. Laboratory studies revealed anemia, leukocytosis, eosinophilia, high ESR, low serum iron, and elevated liver enzymes. A Spiral CT scan of the liver showed hypodense areas without enhancement in the arterial phase and with relatively homogeneous enhancement in the delayed phase. Ultrasound studies showed multiple hetero and hyper-echoic areas without walls in different parts of the liver. Finally, Fasciola hepatica was diagnosed after stool examination by formalin ether concentration method and also positive ELISA test. The patient was treated with triclabendazole 500 mg/day for two days. In the follow-up, the clinical status of the patient was better and we found improved laboratory test results.

    Conclusion

    The present report highlights the need for paying more attention to the occurrence of this disease in Kurdistan Province by health care systems.
    Human fascioliasis, Fasciola hepatica, Kurdistan, Iran

    Keywords: Human fascioliasis, Fasciola hepatica, Kurdistan, Iran